14 Mayıs 2021 Cuma

İpuçları

 Bâzı şeyleri satın alamazsınız, tecrübe de bunlardan birisi. Meşhur hikâyedir, adam attan düşmüş, yatakta ilk sözü "bana attan düşen birisini bulun" olmuş. Zaman zaman bir zorluğun pençesine düşüp kıvranmış, nîce debelenmeden sonra bulduğumuz hâl çâresi kulağımıza küpe olmuştur. İşte böyle debelenmeler netîcesinde edindiğim tecrübeleri paylaşmak istiyorum.

* Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bir Arduino Pro Micro satın alırsanız, Arduino IDE'de "leonardo"yu seçin.

Arduino Leonardo'da iki adet seri UART olduğu için eğer RX ve TX yazılı pinleri kullanmak istiyorsanız, serial yerine serial1'i seçmelisiniz.

* Arduino nano'da 13. pin 1k'lık bir direnç ile devredeki LED'e bağlıdır. Eğer 13. portu uygulamanızda kullanmak istiyorsanız, bu pinin LED ile olan bağlantısını kesmelisiniz.

* Piyasada "Li ion şarj devresi" ibaresi de kullanılarak satılan pil koruma ve dengeleme devreleri ŞARJ için ÜRETİLMEMİŞTİR. Bu devrenin görevi, seri bağlanan li ion pillerin aşırı akım ve gerilime ve aşırı boşalmaya karşı korunması ve piller arasında dengeleme sağlamaktır.

* USB'den seriye dönüştürücüler ne kadar masum?

Son zamanlarda ESP32 CAM kartları pek revaçta. Üzerine takılan minicik bir kamerayla kolayca IP kamera, yüz tanıma sistemi, hareket hâlinde resim çekme uygulamaları gerçekleştirilebiliyor bu kartla. Hadi oynayayım diye aldım bu kartlardan. Arduino IDE'si üzerinden programlamak üzere USB'den seriye dönüştürücü bir arabirim gerekiyordu. Elimde, FTDI232 çipiyle çalışan bir dönüştürücü vardı, bunu kullandım.

Gelin görün ki ESP32 kartını bir türlü programlayamıyordum. Sürekli "A fatal error occurred: Failed to write compressed data to flash after seq 0 (result was C100)" hata mesajı alıyordum. Seri iletişim hızını düşürdüm başka şeyler denedim. I ıh. Olmuyordu. Sonunda bir yerlerde "bu FTDI çiplerinin sahteleri pek randımanlı çalışmıyor" gibi bir şeyler okuyunca, Silicon Labs'ın CP210X tümdevresini kullanan bir başka USB seri dönüştürücüyü denedim ve ESP32 şıppadanak programlandı.
FTDI232 çipini kullanırken dikkat!

Plâstik kutulara düzgün delik açmak

Bir devre yaptınız, şık bir de plastik kutu satın aldınız. Kutuda soğutma delikleri, LED delikleri vs. açmak istiyorunuz. İki problemle karşılaşırsınız:

1) Delikleri eşit mesafede açmak

2) Deliğin etrafının düzgün olması.

1. problemi bertaraf etmek için, tutunun üzerine eşit aralıklarla çizgiler çizip, birleşme noktalarını delerek eşit mesafeli delikler elde edebilirsiniz. Ancak, çizgileri çizdiğiniz kalemin izlerini plâstik üzerinden çıkarmak zor olabileceği gibi, asetat kalemi gibi bir kalem kullanırsanız, plâstiği boyama riskiniz de ortaya çıkar. Bu mahzurlar olmadan delik delmenin en kolay yolu şöyledir:

Yukarıda görüldüğü gibi bir delikli pertinaksı kutunuzun deliklerin açılacağı yüzüne tercihan kağıt bantla yapıştırın. Deleceğiniz delikleri bir kalemle işaretleyin ve 0.8 mm'lik bir matkap ucuyla PERTİNAKSI KALDIRMADAN delikleri delin. 


Sonra pertinaksı kaldırın. Deldiğiniz delikleri istediğiniz kalınlıkta bir matkap ucuyla genişletin.
2. problemi bertaraf etmek için, delikleri görünen yüzden değil ters taraftan başlayarak delin. Plâstik, delinirken matkap ucunun dönmesiyle ısınarak bir miktar erir. Bu erişim plâstik delmeye başladığınız yüzde kalır.

Yukarıda 1. problemin çözümünde ilk olarak 0,8mm'lik bir matkap ucuyla delikleri delmiştik, genişletme deliklerini MUTLAKA görünen yüzün tersinden başlayarak açın.


Sonuç böyle olacaktır.

Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...