2 Ocak 2022 Pazar

Neden "TELSİZ" radyo?

 "Neden telsiz radyo?" sorusundaki "telsiz" kelîmesi tuhaf gelebilir size. Doğru ya, bütün radyolar telsiz değil midir? Bu yazıyı okuduğumda ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Aklımdakileri yazmadan önce bu yazıyı yazmak fikrini ateşleyen olayı anlatayım kısaca:

Yazdıklarımı okumuşsanız benim radyo alıcılarına oldukça meraklı olduğumu anlamışsınızdır. Özellikle de VLF ve LF denilen yayın bandları oldukça ilgimi çeker. Özellikle VLF'yi alma kapasitesine sâhip alıcı bulmak oldukça zordur. En iyisi bir Selective Level Meter'a sâhip olmak ama bugüne kadar maalesef olamadım. Bu merakım yüzünden de VLF'yi alan adam gibi bir alıcı yapmak istiyordum. Elektor dergisinde yayımlanan "AM Receiver" makalesi bu yüzden çok ilgimi çekmiş ve devreyi gerçekleştirmiştim. Zira bu alıcı, 1 kHz'den 1,9 MHz'e kadar bütün VLF,LF ve MF bandlarını alabiliyordu. (https://qsl.net/ta2ei  adresinde bu konuda bilgi bulabilirsiniz.) 

Elektor AM Alıcı

Bu devreyi geliştirmek adına bir arkadaşıma bu konuyu danışıyordum ki arkadaşım bana "Yahu ne uğraşıyorsun, hani bir üniversitenin on-line radyosu vardı, 1 kHz'den 30 MHz'e kadar her frekansı dinleyebiliyordun, onu dinlesene" dedi. Haklıydı aslında, Hollanda'da University of Twente'nin amatör radyo klübü tarafından işletilen mükemmel bir websdr vardı. 

Bahsedilen websdr alıcının cep telefonunda ekranı

Bu ikinci seçenek -yâni websdr- çok daha zahmetsiz ve yayın kalitesi de çok iyiydi; ama gözden kaçırdığımız bir husus vardı: Bu kulüp veya üniversite veya internete müdahale edebilen herhangi birisi bu yayını kesebilirdi.

Şimdi konuya devam edeyim.

Bildiğimiz klâsik radyo alıcısı, bir radyo vericisinden yayınlanan elektromanyetik dalgaları alarak çalışır. Yâni bir radyo yayınını almak için başkaca bir izne, başkaca bir özelliğe, başkaca bir araca muhtaç değildir. Vericinin dalgalarının ulaştığı her yerden, o dalga boyunu alabilen bir alıcı ile yayını dinleyebilirsiniz. Birisinin bu iletişimi kesmesi -çok güçlü karıştırıcılar hâriç- mümkün değildir. 

Oysa zaman değişti. Artık "internet radyosu" denilen bir şey var. Bir yayıncı yayınlamak istediği şeyi sayısal işaretlere çevirerek internet üzerinden yayınlıyor ve bu yayını dinlemek isteyen cep telefonundan, tabletinden ya da bilgisayarından zahmetsizce o yayını dinliyor. Hem de son derece kaliteli olarak. O zaman klâsik radyonun yayınları cızırtılı bir şekilde almasına ne gerek var, değil mi? İşte istenilen tam da bu! Klâsik radyo alıcısı yok olsun, bütün yayınlar internet üzerinden yapılsın ve böylece internetin "şalterini" elinde bulunduranlar istedikleri an o yayını kesebilsinler, sansür uygulayabilsinler. Dahası var: İnternet üzerinden yapılan yayınları dinlemek için cep telefonlarımız, tabletlerimiz, bilgisayarlarımız olması gerek; ki bunları her birisi tüketim hânesine birer artı olarak yazılacak ve sürekli tüketim getirecek. Düşünsenize, işletim sisteminiz sürekli güncellenecek, yeni programların boyutu gittikçe büyüyecek, sâhip olduğumuz cep telefonlarımız, tabletlerimiz, bilgisayarlarımız bu "güncellemeler" karşısında yavaş kalacak ve yenisini, daha yenisini alacağız. Bu hiç bitmeyecek ve biz Dünyamızın kaynaklarını hovardaca harcamaya devam edeceğiz. Birileri sürekli para kazanırken, aynı zamanda bizlerin neyi dinleyip neyi okuyacağımıza, neyi görüp neyi göremeyeceğimize karar verecekler. Çok uç bir örmek olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir iki yıl önceydi, Twitter denilen "sosyal medya" ABD Başkanının hesabını kapatarak sesini kıstı adeta. Bâzı eblehler "korona aşısıyla bize çip takıyorlarmış" aptallığına inanıyorlar ya, asıl bizlere çipi internete bağımlı hâle getirerek takıyorlar da farkında değiliz. 

İşte bu yüzden "Telsiz radyo"ya çok önem veriyorum. 

Telsiz radyo dinlemek için pahalı aletlere para vermenize gerek kalmaz. 

Telsiz radyo ile elektrik kesilse de yayını dinleyebilirsiniz.

Telsiz radyo ticarî hesapların konusu değildir.

Telsiz radyo sizi "gütmek" isteyenlere bir başkaldırıdır. 

Telsiz radyo özgürlük demektir. 


Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...