Amatörlerin en zorlandıkları konulardan birisi de antendir. Hangi tür anten kullanılmalı, anten nereye "dikilmeli", kendimizin yapması mı satın almak mı, hangi tür anten kablosu kullanılmalı... Bu sorular uzar gider. Tuzu kuru bâzıları "amaaan ne uğraşacağım, alırım biter" diyebilir; ancak şöyle bir araştırdığınızda anten fiyatlarının çok ama çok tuzlu olduğunu, tansiyonunuzu fırlatma riski olduğunu görürsünüz. Üstelik umumiyetle yurt dışında satılan bu antenleri Ülkemize getirtmek de ayrı bir zahmettir. Ülkemizde satanlardaki fiyatlar ise tuzludan öte tuz çorağıdır. Bu durumda amatör antenimi kendim yapsam mı düşüncesine yönelir. Bu defa da karşısına malzeme problemleri çıkar: Yok XXX-43 toroidi nereden bulurum, peki ama anteni yaptık ayarlamak için bir anten analizörüm yok, ne yapacağım... türü soruarla uğraşırsınız. Hadi malzemeleri temin ettiniz, bir yarım dalga sonsuz uç (EFHW - End Fed Half Wave) anten yapmaya karar verdiniz, anteni nereden nereye gereceksiniz... Komşulardan veya yandaki bina yönetiminden nasıl izin alabilirim gibi soru ve meselelerle uğraşmaya başlarsınız.
Maksadım antenini yapmak isteyen amatörleri umutsuzluğa sevketmek değil elbette, ama yukarıda yazdıklarım da birer gerçek. Bahçe içinde müstakil bir evde oturan şanslılardan değilseniz apartman hayatı da bu problemlerin en başta geleni. Böyle durumlarda "kurtarıcı" olarak lanse edilen loop antenlere bakmakta fayda var. Balkonda ve hatta odada kullanılabilen bu antenlerin de bâzı menfî tarafları var elbette:
- Hiç bir zaman açık havaya gerilmiş uygun bir anten gibi performans gösteremezler.
- Ayarlanmaları (tune edilmeleri) oldukça zordur.
- Ayarlandıkları frekansta oldukça dar bir aralıkta uygun SWR'ye sahiptir.
- Ayarlamak için yüksek gerilime dayanıklı değişken kondansatöre ihtiyaç duyar.
- Çalışırken üzerinde oldukça yüksek (bâzen kilovoltlar) mertebesindeki RF akımı tehlikelidir.
- Yapımları uzun tel antenlere göre biraz daha zordur.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen loop anten yine de iç gıcıklayıcıdır. Ana loop'u yapmak için çoğunlukla bakır boru kullanılsa da, LMR400 gibi kalın koaksiyel kablolarla yapılmış örnekleri de var. Ben de K5IJB çağrı işaretli Larry Nelson'ın tariflerine uyarak bir loop anten yapmak istedim.
Nelson, birisi 40 metreden 10 metre bandına kadar kullanılabilen 86 cm çapında ve birisi de 20 metreden 10 metre bandına kadar kullanılabilen 76 cm çapında iki anten tarifi veriyor. Aradaki 10 cm'lik fark devede kulak olduğundan, 86 cm (34 inch) çapındaki anteni yapmayı kararlaştırdım. 86 cm çapındaki bir çemberin çevresi (Çevre=2 x pi x yarıçap) 270cm. olduğundan, bu uzunlukta LMR400 kablo temin etmem gerekiyordu. Şu sıralar piyasada Ericsson'un TCZ500 kodlu kablosu kolayca bulunabildiğinden, LMR400 eşdeğeri ve oldukça kaliteli olan TCZ500 alarak işe başladım. Kondansatör olarak zamanında hurdacıdan aldığım 10-150 pF'lık bir değişken kondansatörü kullanacağım.
Antenin yapım safhalarını burada paylaşacağım. Hadi bismillah.