23 Aralık 2023 Cumartesi

Ayarlanabilir RF zayıflatıcı (Attenuator)

 RF devrelerinin ölçüm ve ayarlanmasında seviyesi bilinen bir işaret kaynağına ihtiyaç duyulur. Eğer elinizde çıkış seviyesi ayarlanabilen bir işaret üreteci varsa mesele yoktur. Ancak, elinizdeki işaret üretecinin çıkış seviyesi sâbit ise veya istenilen seviyeye kadar inemiyorsa bu durumda işaret üreteci ile devre arasına bir zayıflatıcı ilâve etmek gerekebilir. Bu amaçlar T veya Pİ tipi zayıflatıcılar kullanılabilir. Bu zayıflatıcıda kullanılacak dirençlerin karbon RF davranışının iyi olması, bir bobin gibi davranmaması -veya ihmal edilebilir ölçüde davranması- istenilir. Ayrıca devrede kullanılacak direnç değerleri çoğu zaman standart seri dışındadır. Meselâ 9 dB zayıflatma yapması istenilen 50 ohm'luk bir Pİ devresindeki direnç değerleri 61,58 Ohm ve 104,99 ohm'dur. Bu değerlere en yakın olarak standart  68 ohm ve 100 ohm'luk dirençler kullanıldığında zayıflatma 9,629 dB olacaktır.

Bu yüzden, ayarlı bir zayıflatıcı çok yararlı bir alet olacaktır. Bir süre önce böyle bir problemle karşılaştığımda, dirençlerle kurulu bir ayarlanabilir zayıflatıcı nasıl kurulabilir diye araştırma yaparken, bir tümdevreye rastladım. PE4302 kodlu bu tümdevre, 0-4 GHz aralığında 0,5 dB'lik adımlarla 31,5 dB'e kadar ayarlanabilir zayıflatma yapabiliyordu. Bu tümdevreyi kullanan modüller de internette satılıyordu. Hem de uygun bir fiyatla.


Tümdevre, seri veri ile kontrol edilebildiği gibi, herhangi bir kontol devresine ihtiyaç duymadan 6 adet pin üzerinden paralel olarak da ayarlanabiliyor. 
Bu 6 adet kontrol pininin görevleri şöyle:
V1 : 0,5 dB
V2: 1 dB
V3: 2 dB
V4: 4 dB
V5: 8 dB
V6: 16 dB

Diyelim ki 10 dB zayıfatma istiyorsunuz, 2 dB ve 8dB pinlerini mantık 1 seviyesine (besleme gerilimine) çekmeniz yeterli. Devre, +3 v ile besleniyor.


Hanımların yakınması, kapı zili, saat ve VFD'ler

 Elektronikle uğraşan herkesin ortak bir problemi vardır sanırım. Kocaları ya da hanımlarının şikâyetleri. Benim için de durum farklı değil ...