9 voltluk bir pille çalışıyor cihaz. Ölçüm yapmadığınızda kendisini bekleme durumuna alıyor. Üretici, bu durumda cihazın sâdece 0,02 uA çektiğini belirtmiş.
Üreticinin verileri şöyle:
Ekran: 128x64 piksel grafik
Ölçüm aralığı:
Direnç: 0.1Ω - 50MΩ
Kondansatör: 25 pF-100000 uF
Endüktans: 0.01mH - 20H
Çalışma akımı: 25mA
Ben, cihazı kutularken eski bir devreden çıkma 430 mAh'lik bir Li-ion pil ilave ettim devreye. Bir adet ucuz pil doldurma devresi ve bir adet de 3.7 voltu 9 volta yükselten devre ile alet daha kullanışlı bir hâle geldi.
Kutulanmış test aleti
Cihazın üzerinde 14 bacaklı bir ZIF soket var. (7+7)
Yukarıdaki çizimde de gösterildiği üzere soket üzerindeki yuvalar sırasıyla 1-2-3-1-1-1-1 olarak numaralandırılmış. Alt ve üst sıra paralel. Test etmek istediğiniz elemanı, numarası farklı yuvalara oturtup butona basıyorsunuz.
Test yapıldığını belirten bir ekran çıkıyor.
Eğer test edilen eleman bozuk veya test edilemeyen bir eleman ise şu ikazı veriyor:
Test edebildiği elamanlar, transistörler (FET, Bipolar, MOSFET), diyotlar, direnç, bobin ve kondansatör.
En çok hoşuma giden de kondansatörlerin ESR'sini belirtmesi.
Ekran görüntüleri
Resimlerden de anlaşılacağı üzere, transistörlerin bacaklarının ne olduğunu da belirtiyor.
Peki cihazın ölçüm doğruluğu nasıldır?
220pF, 820pF ve 3600 pF'lık ve %2 toleranslı gümüş-mika kondansatörleri ölçtüm ve sırasıyla 214pF, 799 pF ve 3522 pF buldum.
100kohmluk ve %0,1 toleransı bir direnci 98,3 kohm olarak ölçtü cihaz. Aynı direncin Fluke 87V ile ölçülen değeri 100,1 kohm.
İnternette videosunu bulabileceğiniz basit bir "kalibrasyon" işlemi var cihazın. Bunlardan birisi şu:
İşleme başlamadan önce bir adet 100nF'lık kondansatörü hazır bulundurun.
1) Yukarıdaki çizimde de gösterildiği üzere 1. yuva ile 2. yi ve 2. yuva ile de 3. yü bir tellle birleştiriyoruz.
2) Butona basıyoruz, karşımıza "Self test" ekranı çıkıyor ve yüzde çubuğu ilerlemeye başlıyor. Bir yerde "Pls Isolate probe!" iletisi ekranda belirince, zif soket yuvalarında bağlantı yaptığımız telleri çıkarıyoruz.
3)"Insert the capacitor 1-3 >100nF" iletisi gelince de 1. ve 3. yuvalara 100 nF'lık kondansatörü takıyoruz.
4) İlerleme devam edip %100'e gelince "Test end." iletisi gelince işlem bitmiştir.
Bu işlemi yaptıktan sonra yukarıda belirttiğim kondansatörleri yeniden ölçtüm. Bulduğum değerler şöyle:
Kondansatör İlk okuma Testten sonra okuma
220 pF 214 pF 215 pF
820 pF 799 pF 810 pF
3600 pF 3522 pF 3561 pF
Gümüş-mika kondansatör
Tabii bu fiyata alınan bir cihazdan olağanüsü bir performans beklemek hayâl olur ama özelliklerini düşününce eh bundan iyisi Şam'da kayısı diyorum.
SCR ölçümlerine ilişkin bir not: Küçük sinyal SCR'lerini ölçtüğümde cihaz, ölçülen elemanın bir SCR olduğunu belirtip bacak bağlantılarını gösterdi. Ancak, yüksek güçlere dayanıklı vidalı tip bir SCR'yi ölçtüğümde bunun bir NPN transistör olduğu bilgisini verdi cihaz. Özel üretim bir SCR olduğu için veri kağıdını bulamadığım bu elemanı haricen klâsik yollarla test edip uygulayarak SCR olduğunu doğruladım. Yüksek güç elemanlarını ölçecek olursanız aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Radyolara pek bir meraklıyımdır. Belki de amatör telsizciliğe heves etmemin temelinde bir radyo yattığı için.. Teknolojinin logaritmik olarak geliştiği günümüzde artık klâsik radyolara alâka oldukça azaldı. Bir radyo alıcısı olmadan da pek çok radyo yayınını internet üzerinden dinlemek imkânı var. Yine de benim için klâsik radyo başka bir şeydir. Sesi net olmasa da, cızırtılar olsada, ses gidip gelse de radyo bambaşkadır. Sony firmasının ürettiği radyolar bu ilginin içinde özel bir yere sâhiptir. Sony ICF-SW 7600GR bir radyom var. 1 kHz'lik adımlarla 150 kHz'den 30 MHz'e kadar bütün LF-MF ve HF bandlarını alabiliyor. SSB dinleme özelliği de var. Doğrudan frekans girilebiliyor, Sync AM özelliği var... var da var. Üstelik küçük ebatlı bir radyo. Ama bu bir açlık, hatta birazcık da hastalık gibi.
Geçenlerde ikinci el satış yerlerinin birinde bir Sony ICF-SW40 radyo gördüm, fiyatı uygundu, hemen aldım. Bu radyo, PLL sistemli bir radyo alıcısı olmasına rağmen, oldukça geniş bir LC ekanda tıpkı klâsik analog bir radyoda olduğu gibi bir skala ve bir de ibre var!
Gelin görün ki bir problemi vardı: Frekans ayar düğmesini ne tarafa çevirirseniz çevirin ibre kafasına göre hareket ediyordu. Birazcık araştırınca bu problemin ICF-SW40'larda çok sık rastlanan bir "hastalık" olduğunu öğrendim. Sebebi ise radyoya, analog ayar düğmesine benzer bir âyar mekanizmasının tasarlanmış olması ve bu mekanizmanın göbeğinde yer alan bir encoder!
Frakans ayar düğmesi, bir encoderi çeviriyor ve bu encoderin ürettiği işaret frekans ayar devresine veri sağlıyordu. Ama encoder zaman içinde eskiyor ve görevini doğru yapamaz bir hâle geliyordu. Burada şimdilerde piyasada çokça bulunan ve görece ucuz bir encoder takmayı düşündüm. Ama, radyonun orijinal encoderi öyle ilginçti ki, diğer mekanik encoderlerdeki o tık tık sesi ve hareketi yoktu, sanki bir potansiyometre mili gibi oldukça sessiz ve darbesiz dönüyordu mili. Orijinal encoder, ALPS firmasının ürettiği EC11B15202AA numaralı bir model. İnternet üzerinde yaptığım bir araştırma ile ne yazık ki Türkiye'de bulamadım. Daha önce "aradığım malzemeyi nerede bulurum" başlıklı yazımda belirttiğim Farnell-Samm firması imdadıma yetişti! Ürün, Farnell'de vardı; biraz tuzlu olmakla birlikte. KDV hâriç 39,7 TL. Radyo merakı üstün geldi ve parçayı sipariş ettim. Gediğinde değişim işlemini resimleriyle birlikte burada paylaşacağım; tabii neticesini de.
Nihayet encoder geldi.
Eski encoder'i söktüm ve yenisini taktım. Pil yuvasındaki eski süngeri de bir mobilya altı keçesi ile değiştirdim.
Bu başlığı, millî değerlere önem veren birisi olarak kendime yakıştıramamakla beraber, başka diyecek bir lâf da bulamadım!
Andreas Spiess aisimli bir İsviçreli'nin Youtube'daki sayfasını beğenerek tâkip ederim; oldukça ilginç bilgileri oldukça basit bir şekilde anlatır. Andreas Spiess'ın transistör test cihazı videosunu seyrediyordum. Cihazın beş dolar gibi bir fiyatla satıldığını belirtince, verilen bağlantılara tıklayarak cihazın fiyatını öğrenmek istedim.
Banggood'da cihazın fiyatı 51,41 TL idi. Posta masrafı olarak da 29,69 TL istiyorlardı. (9 kasım 2020 itibarıyla)
Yahu bu cihaz Türkiye'de satılmıyor mu acaba diye düşünerek Google teyzede bir araştırma yaptım. Elbette satılıyordu. Ama fiyatı neredeyse 7 katına fırlatılmış olarak! Buyrun!
Tamam, bunu getirip satan da kâr etsin, hatta yüzde yüz kâr etsin! 7 kat fiyatla satmak nasıl bir ticarî anlayıştır!
Her zaman yerli üretimi, yerli malı, yerli ticareti tercih ederim. Ancak bu düşüncem yukarıdaki tabloyu görünce topallamaya başlıyor. Kayserilierin bir lâfı vardır: "Kırk yere sor, bir yerden al" diye. Bu sözü hiç unutmamak gerek.
Kötü ve olumsuz olayların / şeylerin yanında iyi olanları da belirtmek hakkaniyet gereğidir. Bugün fıdepo sitesinin ürünlerine bakarken yukarıdaki ürünü gördüm. Kdv dâhil 141,60 TL'ya satıyorlar. Bu daha uygun. Gördüğünüz gibi internetten alışveriş yaparken çokça araştırmak şart.
Bazı malzemelerin 20 Kasım 2020 tarihi itibarıyla internetten satış yapan bâzı firmalardaki fiyatları aşağıdadır. Fiyatların nasıl değiştiğine dikkat ediniz.
23 Mayıs 2021
"Ben demiştim" demeyi sevmiyorum; zira her böyle dediğimde birisi "kazık" yemiş oluyor.
Rasppberry Pico, bu ailenin en yeni ve en küçük üyesi. Raspberry'nin Türkiye temsilcisi Samm Market'te fiyatı 41 TL. Garantili, sıfır.. Geçenlerde ikinci el satış sitelerinden birisinde iki adet Pico ilanı vardı, 64 TL fiyat konulmuştu. sordum, tekinin fiyatı olduğunu söylediler. Yani mağazasından %50 daha pahalı. Acaba bunu da alan çıkar mı diye düşünüyordum ki hayret, SATILMIŞ.. Şöyle bir baktım, bir ilan daha; ama bu sefer fiyat 100 TL yani mağazanın %150 fazlası. Alacağınız bir şeyi -Kayserililerin dediği gibi- kırk yere sorun, bir yerden alın.