31 Ağustos 2021 Salı

Ekranlı Raspberry Pi

 SBC (Single Board Computer) teknoloji dinyamıza yeni girmese de son zamanlarda adını çokça duyar olduğumuz bir terim. Tek bir kart üzerinde işlemcisi, hâfızası, giriş çıkış birimleri bulunan SBC'ün en bilinen örneklerinden birisi Raspberry Pi. Kısaca RPI olarak anılıyor. (Bu konuda kısa bir bilgi için Rasberry Pi nedir, nasıl işletim sistemi kurulur başlıklı yazıma bakabilirsiniz.)

Ülkemizde olmasa da yurt dışında görece ucuza alınabilen bu tek kartlı bilgisayar ile bir çok proje gerçekleştirmek mümkündür. RPI'ın HDMI ve kompozit video çıkışları mevcut. Bir ara kablo ile TV'ye ya da HDMI girişi olan bir monitöre bağlayabilirsiniz. Bunun yanında özellikle RPI için üretilmiş değişik ekran seçenekleri de var. Bunlardan birisi 7 inçlik renkli LCD ekran. Ekranın arka kısmına RPI'ı da kolaylıkla monte edebiliyorsunuz. 


Raspberry Pi için 7 inçlik dokunmatik ekran

Bu amaçla üretilmiş kutular da var. 28 ağustos 2021 tarihi itibarıyla bu kutunun Market Samm'deki fiyatı 193 TL idi.

7 inçlik ekranı ve RPI'ı daha ucuz bir kutuya monte etmeyi düşündüm ve Altınkayanın OP-358 kodlu kutusunu kullanmaya karar verdim. Aynı târihte bu kutunun fiyatı 66 TL idi.

OP-358 kutusu (Resim, Altınkaya sitesinden alınmıştır.)

Kutunun 2 türü var. K sonekli kutuda ekran için yer açılmamış, A sonekli kutuda ise ekran yeri açılmış vaziyette. Ben A sonekli kutuyu sipariş ettim.

Kutunun iç tarafındaki destek çıkıntıları bu ekranın kutuya tam oturmasına mâni oluyor. Bu yüzden Yukarıdaki ekranın bu kutuya sığması için birazcık kesme ve yontma işi gerekiyor. 

 (Çizim, Altınkaya sitesinden alınmıştır.)

Yukarıdaki resimde kesilecek ve yontulacak yerler gösterilmiştir.


Belli yerleri kesilip yontulmuş kutu



RPI'ın USB ve Ethernet girişleri için yuva


Normalde RPI LCD sürücü devresinin üzerine monte ediliyor. Ancak böyle montaj yapıldığında USB portları kutu içinde kalacağından erişilemez olacak. Onun için ben RPI'ı USB portları kenardan çıkacak şekilde monte ettim.

Aslında ben bu kutuya başka şeyler de ilâve ettim. Yukarıdaki fotografta da görüldüğü üzere, LCD'nin 5 v. beslemesini almak ve bir ayarlı fan kurmak için küçük bir ek devre de yaptım. Ayrıca, besleme hattına bir açma kapama anahtarı ilâve ettim ve besleme girişini yuvarlak güç girişine çevirdim. Ve son olarak da devreye D sınıfı bir ses frekansı güç kuvvetlendirici (amplifikatör) ilâve ettim.


(Devam edecek)

Hiç yorum yok:

Hanımların yakınması, kapı zili, saat ve VFD'ler

 Elektronikle uğraşan herkesin ortak bir problemi vardır sanırım. Kocaları ya da hanımlarının şikâyetleri. Benim için de durum farklı değil ...