22 Ocak 2024 Pazartesi

SATCOM ve benzeri uydular üzerinden "korsan" görüşme

 

Quansheng'in UV-K5 telsizi ile ilgili bilgi araştırırken, GitHub üzerinde dkxce kullanıcısının "Quansheng-UV-K5" adlı deposunda SATCOM isimli bir klâsör dikkatimi çekti. Zira, bir süreden beri amatör faaliyetlere uygun olmayan uydular üzerinden yapılan "amatör" haberleşmeler dikkatimi çekiyordu. Peki nasıl oluyor da oluyordu?

Efendim, bildiğiniz üzere telsiz haberleşmesi temel olarak 2 şekilde yapılmaktadır. 

1) Doğrudan doğruya : Bu haberleşme şeklinde vericiden yayılan dalgalar hiçbir aracı kullanmaksızın doğrudan alıcı tarafından alınır.

2) Bir aktarıcı vâsıtasıyla: Bu haberleşme şeklinde ise vericiden yayılan dalgalar konum olarak alma için daha uygun şartlara sâhip bir alıcı tarafından alındıktan sonra, daha güçlü bir şekilde yeniden yayınlanır ve alıcımız bu yeniden yayınlanan işareti alır. Bu 2. yol bir "röle" (tekrarlayıcı, aktarıcı) üzerinden haberleşmedir.

Doğrudan doğruya haberleşme vericinin çıkış gücü, verici ile alıcı arasındaki mesafe ve engeller gibi birtakım faktörler sebebiyle oldukça sınırlı bir iletişime izin verir. Röle üzerinden haberleşme hernekadar doğrudan haberleşmeye göre daha geniş bir alanda haberleşmeye imkân sağlasa da mesafe ve fizikî engeller sebebiyle  yine de sınırlı bir iletişime izin verir. İşte bu engelleri ortadan kaldırmak üzere, röleleri uyduya yerleştirerek çok uzak mesafelerle iletişim sağlamak imkân dâhiline girmiştir. Teknolojinin diğer pek çok alanında olduğu gibi bu işte de öncülüğü askerî ihtiyaçlar belirlemiştir. ABD ordusu, karada ve denizde geniş bir coğrafyada iletişimini sağlamak üzere 1960'lı yıllardan itibaren çalışmalara başlanılmış,  neticede 1978'den başlayarak Leasat, FltSatcom gibi askerî amaçlı ve bilahare de Marisat gibi ticarî amaçlı uydular yörüngeye yerleştirilmeye başlamıştır.

Bu uydular, UHF bandında röleler barındırıyordu ve bu röleler herhangi bir işaret alma / gönderme sınırlamasına tâbi olmaksızın çalışıyordu. Hâlen bâzıları aktif olan bu uydulardan gelen işaretler "dinlemeye" meraklı bâzı amatörlerce duyulduktan sonra uplink frekansları da bulunmuş ve bu uydular üzerinden "korsan uydu haberleşmesi" yapılmaya başlanılmıştır. Youtube üzerinde bu konuda onlarca video bulmak mümkündür.

İşte yukarıda bahsettiğim bu bu SATCOM klâsöründe, SATCOM_FRQ.xlsx isimli bir excel dosyası vardı. Bu dosyada, UHF bandında çalışan uyduların alma (uplink) ve gönderme (downlink) frekansları liste olarak veriliyordu.

İlgimi çeken bu konuyu paylaşmamın sebebi elbette bu uydular üzerinden haberleşme yapılmasını sağlamak veya teşvik etmek asla değil. Zira amatör telsizciler için kendilerine tahsis edilen frekansalar dışında haberleşme yapmak hukukan mümkün olmadığı gibi ,bu uydular üzerinden haberleşme yapmak bir amatör telsizci için son derece hukuka aykırıdır ve ciddi sonuçlar doğurabilir.

Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...