PIC ismini ilk duyduğum zamanları hatırlıyorum.. Aman ne büyük olaydı. Küçücük bir tümdevrede acaip bir mikrokontrolcü vardı. Üstüne üstlük bir de PicBasic, Proton gibi BASIC dilleriyle programlanabildiğini düşününce...
Aradan bir zaman geçti. Birileri Atmel'in ürettiği ATMEGA328 işlemcisi etrafında kurulmuş Arduino diye birşey îcat ettiler. Bu işin meraklıları ve Adafruit gibi profesyonel firmalarca hazırlanan hazır kütüphâneler sâyesinde Arduino ile pek çok şeye hükmetmek daha da kolay hâle geldi.
Sonra IoT (Internet of Things) nesnelerin interneti denilen şeyle herşeyin rengi değişmeye başladı. Artık pek çok âlet edevatı internet üzerinden uzaktan okumak, kontrol etmek mümkün hâle geldi. IoT konusunda "batılılar" biraz geride kaldılar. Burada işin lokomotifi olma görevini uzakdoğu firmaları üstlendiler. Bunlardan birisi -hatta ilk sırada olanı- Çin'li Espressif firması. Bu Firma, önce WiFi destekli, sonra da hem WiFi hem de BT destekli olarak işlemciler üretmeye başladı. ESP8266 ve ESP32 işlemcilerinden söz ediyorum.
ESP8266, 160 MHz hızında çalışan 32 bitlik bir işlemci ile, ESP32 240 MHz'de çalışan çift çekirdekli işlemcisi ile arzı endam etti. Bu işlemcileri ve flash bellek gibi yan elemanları birarada barındıran modüller olarak da piyasaya sürülen Espressif işlemcileri bir de DevKit (geliştirme kiti) denilen bir küçük PCB üzerine oturtulup, gerilim regülatörü ve USB arabirim tümdevresi de ilâve edilince ortaya gerçek canavarlar çıktı.
ESP8266 modülü
ESP8266 modülünü barındıran ESP8266 devkit
ESP32 modülü 'nün açılmış hâli (https://electronupdate.blogspot.com/ adresinden)
ESP32 modülünü barındıran ESP32 devkit
Bu geliştirme kartlarının bu kadar çok revaçta olmasının sebebi özellikleri kadar fiyatı.
Arduino Nano IoT'in fiyaı 23,2 Euro.(15.12.2024 kuru ile 851,44 TL) Elbette yurt dışı fiyatı bu. Türkiye'de satış yapan bir yer buldum, 1.439 TL!
Oysa ESP32 devkit'in fiyatı 200-250 TL bandında! Batılılarda IoT özellikli kartlar içinde uzakdoğo ile rekabet edebilecek tek kart Raspberry Vakfının ürettiği Raspberry Pico W. (300-400 TL bandında).
ESP32 ve SAZ ARKADAŞLARI
Ellerinde ESP32 gibi maharetli bir işlemci olan Çinliler hiç durur mu! Hemen "yan üretimler"e geçtiler.
Lilygo firması, ESP32 işlemcisi ile LoRa modüllerini tek bir kartta birleştirerek işe başladı.
Lilygo TTGO LoRa kartı
UCUZ SARI GÖSTERGE (CHEAP YELLOW DISPLAY) - CYD
Akıllı bir "sarı" vatandaş, ESP32 işlemcisi ile bir TFT göstergeyi bir kartta biraraya getiriyor ve CYD efsânesi başlıyor. Bu kartların PCB'sinin koruyucu maskesinin sarı renkte olması ve batılı gâvur kardeşlerimizin parası ile birkaç dolara satılıyor olması hasebiyle bu ikiliye batılı gâvur kardeşler kısaca CYD demişler. Deyiş o deyiş. Lehim maskesi turuncu da olsa başka renkte de olsa CYD diye biliniyor. Bu kartların birkaç türü var. Ama çoğunluğu aşağıda görüldüğü gibi. Gösterge olarak -çoğunlukla- ILI9341 sürücüsünü kullanan, 320x240 çözünürlükte TFT ekran kullanılıyor. Ekran ayrıca rezistif dokunmatiğe de sâhip. Bu arada hemen ilâve edeyim, bu ikilinin kapasitif dokunmatik özelliğe sâhip olanları da üretiliyor; tabii biraz "az ucuz" olmak kaydıyla.
CYD'nin üstten ve alttan görünüşü.
Kart üzerinde ayrıca bir mikro SD kart yuvası, bir RGB led, bir ses frekansı güç kuvvetlendiricisi (amplifikatör) bulunuyor.
Bu kartla yapılmış pek çok uygulama bulmak mümkün. En basitinden, bir hoparlör kullanılarak bu kart ile komple bir internet radyosu yapmak mümkün. (Bunun için
yoRadio sayfasını ziyaret etmenizi öneririrm.)
CYD üzerine kurulmuş internet radyosu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder