6 Aralık 2020 Pazar

DVPi

 Amerikalı radyo amatörü KD8CEC çağrı işaretli Ian Lee'nin ilginç bir sayfası var. http://www.hamskey.com/ adresindeki bu sayfada, çalışmalarını paylaşıyor. Bunlardan birisi de DVPi isimli sayısal telsiz çalışması. "I am planning a project using Raspberry Pi." (Raspberry Pi kullanarak bir proje düşünüyorum) diyerek başladığı öalışmasında ortaya nurtopu gibi bir sayısal telsiz uygulaması çıktı: DVPi.  Lee, adım adım projesini ilerletip her aşamayı yazmış. Sonunda 0.95 versiyonuna kadar gelen projede, Lee, bu sürümün 1.0 için aday sürüm olduğunu, uygulamada bir sıkıntı çıkmazsa 1.0 diyerek işi bitireceğini yazıyor.

Raspberry Pi (RPi) 3 ve bir adet 3.5 inçlik dokunmatik ekran kullanan DVPi için bir adet de USB ses kartı gerekiyor. (fiyatı 15-20 TL)

Projenin en ilginç tarafı, RPi'a yüklenmesinin ve ayarlanmasının son derece kolay olması. Hiç Linux bilmeyenler dahi bu projeyi rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Yapılması gereken iki önemli aşama var:

1) Mikro SD karta imaj dosyasını yazmak,

2) Yönergeleri tâkip ederek dvpimanager aldı windows uygulamasının yardımıyla DVPi'I ayarlamak.

DVPi şu an DMR ve D-Star kiplerini destekliyor. Birçok bilgiyi ekranında görebiliyorsunuz. Bu bilgiler,

- Bulunulan TG (talk group - konuşma grubu)

- Konuşan kişinin ID'si, çağrı işareti, adı-soyadı, yer bilgileri,

- TG'un kısa bir log'u

- WiFi (veya internet bağlantınızın durumu)

- RPi'ın CPU kullanım oranı ve sıcaklığı,

vs.. vs..

Bütün işlevlere dokunmatik ekran üzerinden kumanda edebildiğiniz gibi isterseniz 6 direnç, 3 buton, 1 encoder yardımıyla da bu işleri yapabiliyorsunuz



Nihayet Cihazı bitirip kutuladım. 



Cihazın yapımı ile ilgili ayrıntılı bilgileri https://qsl.net/ta2ei adresinde bulabilirsiniz.

Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...