29 Ekim 2020 Perşembe

MİLLÎ VE MÂNEVÎ DEĞERLERE VE İNSAN HAKLARINA SAYGI

 https://qsl.net/ta2ei adresinde, yıllardan beri bilgi ve tecrübe kırıntılarımı paylaştığım ve bugüne kadar 213 binden fazla kullanıcının ziyaret ettiği şahsî elektronik sayfama yakın zamanda bir ekleme yaptım: "BU İNTERNET SAYFASINDAKİ İÇERİK, MİLLÎ VE MÂNEVÎ DEĞERLERE VE İNSAN HAKLARINA SAYGILIDIR." diye. Bu yazı, sayfanın en altında sürekli akmaktadır. Bâzı tanıdıklarım bizzati bâzıları da mesajla bunun sebebini sordular. Cevabı burada yazmak daha kolay olacak.

Bildiğiniz üzere, bundan bir süre önce İzmir'de cami minarelerinden müzik yayını yapılmıştı:

"İzmir'de merkezi ezan okunan cami hoparlörlerine sızan kimliği belirsiz kişiler, "Çav Bella" şarkısı çaldırdı. Büyük bir şaşkınlığa yol açan anlar cep telefonlarıyla kaydedildi. Skandal görüntülerin paylaşılmasının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı." (https://www.cnnturk.com/video/turkiye/izmirde-cami-minaresinden-muzik-yayini)

"İzmir'de bazı ilçelerde merkezi ezan sistemine sızarak ikindi ezanı yerine; 'Çav Bella' ve Selda Bağcan türküleri çalınması skandalında flaş yeni gelişme! İzmir'de bazı ilçelerinde ezan yerine cami minarelerinden 'Çav Bella' ve Selda Bağcan türküleri çalımasının ardından merkezi ezan sistemi geçici olarak durduruldu." ( https://www.sabah.com.tr/video/haber/son-dakika-izmirde-ezan-yerine-selda-bagcan-cav-bella-calinmasi-skandalinda-flas-gelisme-video )

Bu kabul edilmesi mümkün olmayan suçun videosunu buradan seyredebilirsiniz.( https://www.youtube.com/watch?v=wgBI9CQ7ceI&ab_channel=AHaber)

Bâzıları bu işin amatör telsizcilerce yapılmış olabileceğini iddia ettiler. 
Bunu üzerinde "amatör telsizcilik" derneklerinin birinin sayfasında "Ezan Sistemlerine Müdahale Hakkında Duyuru" başlığı altında şu açıklama gözüme çarptı:
“Yurdun değişik bölgelerinde camilerin ezan sistemlerinin saldırıya uğramasını ve kimlerce yapıldığı bilinmeyen bu saldırının amatör telsizcilere mal edilmesini kınıyor ve kabul etmiyoruz”.
Dikkat edin, asıl olarak kınanan bu "saldırının" amatör telsizcilere mâledilmesi; cami minaresinden müzik yayını yapılması değil! Bir "ve" bağlacıyla durumun kurtarılması da mümkün olmasa gerek. 
Yahu tamam, ortada bir delil olmadan bu işin amatör telsizcilere mâledilmesi doğru değil. Peki hırsızın hiç mi suçu yok? Hangi dine inanırsanız inanın, hatta ateist, deist olun farketmez. Ortada, 1.9 milyar insan tarafından benimsenen bir inanca yapılan bir saygısızlık var. Bir tek kelime olsun buna da temas etmek, "bir inanca yapılan bu saldırıyı kınıyoruz" gibi AÇIK bir cümle yazmak bu kadar mı zordu? Bu kadar mı bu ülkenin değerlerine yabancılaştık? İspanya'da Katolik hırıstiyan baskısından kaçan Yahudilere kucak açan, fethettiği yerdeki insanların inançlarına müdahale etmeyen bir devlet geleneğinin çocukları bu kadar mı alienasyona uğradılar? Bizlerin ortak paydası İNSAN olmaktır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 2 nci maddesinin ilk cümlesi şunu der: "Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir ayrım gözetmeksizin bu Bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir."
Aynı Bildirge'nin 18 inci maddesinde "Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir." hükmü yer almaktadır.
Demek ki inanç özgürlüğü en temel insan haklarından birisidir ve bu hakka saygı göstermek insan haklarına saygının olmazsa olmaz bir şartıdır.
Ne denilebilir ki.. Ancak başkalarına saygı duyabildiğiniz kadar varsınızdır. 
İşte bu yüzden internet sayfama bu kriter cümlesini koydum: BU İNTERNET SAYFASINDAKİ İÇERİK, MİLLÎ VE MÂNEVÎ DEĞERLERE VE İNSAN HAKLARINA SAYGILIDIR.

Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...