27 Ekim 2020 Salı

Sayısal Telsiz Uygulamaları

 Sayısal telsiz kullanımının artmasına bağlı olarak, bir sayısal telsiz almadan da bu dünyaya giriş yapacak adımlar atılmaya başlandı. Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.

1) DMRStation

DMRStation devresinin RPİ3 üzerinde çalşan hâli

EA3IHI çağrı işaretli İspanyol amatör telsizcisi tarafından STM32MP157 geliştirme kartı, Raspberry Pi ve linux işletim sistemine sâhip bilgisayarlar için oluşturulan bir uygulamadır. Ancak uygulamada daha çok Raspberry Pi üzerine yoğunlaşmıştır. Uygulamanın kaynak kodları burada, derlenmiş hâli ise burada bulunmaktadır. Dokunmatik bir ekran vâsıtasıyla devreye kumanda edilmekte, bâzı ayarlamalar ise konfigurasyon dosyalarında yapılmaktadır. Uygulamanın gerçekleştirilmesine ait detaylı bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Uygulama, şimdilik sâdece DMR kipini desteklemektedir. Uygulamanın bir videosu buradadır.

2) DVswitch Mobil

DVswitch, Raspberyy Pi üzerinde çalışan bir sunucu ve android işletim sistemli cep telefonu / tablet üzerinde çalışan DVSwitch Mobile isimli bir istemci uygulamasından oluşmaktadır. Bu sâyede, sunucunuz evde çalışırken, siz veri hattı üzerinden cep telefonunuzla dışarıdan da sayısal telsiz ağlarına ulaşabilirsiniz. Bu uygulama, DMR, D-Star, YSF, P25 ve NXDN kiplerini desteklemektedir.

Bu konudaki geniş bilgiyi DVSwitch mobile grubunda bulabilirsiniz. 


RPi-3  üzerinde çalışan DVSwitch sunucusu

Android telefonda çalışan DVswitch istemcisi

DVSwitch mobile uygulmasının kurulumu ile ilgili Türkçe bilgiyi https://qsl.net/ta2ei adresindeki "Android Cep Telefonları ile ağ üzerinden çalışan DMR alıcı - verici sistemi" başlıklı yazıda bulabilirsiniz.
Uygulamanın kısa bir videosunu buraya tıklayarak seyredebilirsiniz.

3) DVPi
DVPI uygulamasının ekran görüntüsü

KD8CEC çağrı işaretli ABD'li bir amatör telsizcinin hazırladığı DVPi uygulaması, DMR ve D-Star kiplerini destekliyor. 
Bir DVSwitch sunucunuz varsa, ikinci bir RPi ve bir dokunmatik LCD ekranla DVPi devresini kurabileceğiniz gibi, DVPi uygulaması ile DVSwitch sunucu uygulamasını aynı RPi üzerinde de çalıştırabiliyorsunuz. Konu ile ilgili geniş bilgiyi http://www.hamskey.com/search/label/dvpi adresinde bulabilirsiniz.
Yukarıdaki ekran görüntüsü, DMRStation uygulamasında, DMRStation yazılımı yerine DVPI yazılımı yüklü bir SD kart takılmasıyla elde edilmiştir.
Uygulamanın kısa bir videosunu buradan seyredebilirsiniz.


4) Dudestar - Güncelleme var 25 Temmuz 2022
Windows ve Andriod işletim sistemlerinde çalışan bu uygulamada, herşey yazılım ile hallediliyor. Andoid uygulaması, Droid Star ismiyle Google Play'de bulunuyor.
Windows çalıştırılabilir sürümünü ise http://www.dudetronics.com/ adresinden indirebilirsiniz. TX özelliği de eklenen yeni sürüm henüz çok kararlı çalışmıyor.
 Ancak yazılım çok sık güncelleniyor. Eğer bu alanda çalışmalar sürdürülürse yakın bir gelecekte sayısal telsizlere para verip kimse almayacak.
Droid Star için ek not: Driod Star'ın yeni sürümlerinde, sayısal ses kodlama ve çözme için kullanılan bir "vocoder" eklentisi gerekiyor. Driod Star'daki "Settings" sekmeside Vocoder URL adres kutucuğuna, telefonunuzun işlemcisi;
32 bit ise:
http://pizzanbeer.net/plugins/vocoder_plugin.android.arm
64 bit ise:
http://pizzanbeer.net/plugins/vocoder_plugin.android.arm64
Yazıp "Download vocoder" kutucuğuna tıklayarak ilgili vocoderi indirmeniz gerekiyor.

 

5) BlueDV
PA7LIM çağrı işaretli Hollandalı amatör telsizci tarafından yazılan bu uygulamanın, Android, Linux ve Windows sürümleri bulunuyor. Uygulama, donanım olarak bir AMBE vocoder de gerektiriyor. Uygulamaya, http://www.pa7lim.nl/bluedv/ adresinden ulaşabilirsiniz.

6) Peanut
Yine PA7LIM tarafından yazılan ve Andorid ve Windows sürümleri olan bir sayısal telsiz uygulaması. Uygulamaya, http://www.pa7lim.nl/peanut/ adresinden ulaşabilirsiniz. 

Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...