31 Ekim 2020 Cumartesi

ARADIĞIM MALZEMEYİ NEREDE BULURUM?

 Amatörce elektronikle uğraşanların en büyük problemlerinden birisi malzeme teminidir. Ankara'da yaşayanlar için Konya Sokak, İstanbul'da yaşayanlar için Karaköy Elektronikçiler Çarşısı âdeta kutsal mekânlardır. Ama sonuçta buralarda çokça talep olan, ticarî açıdan sürümü kolay olan malzemeler satılıyor.

İnternetin yaygınlaşması ile e-ticaret de yaygınlaşmaya başladı. Benim bilebildiğim ilk elektronik e-ticaret sitesi Bluemavi idi. Daha sonra sayıları gittikçe çoğaldı.

Şimdi bir de COVID-19 pandemisi sebebiyle internet üzerinden alışveriş aldı yürüdü. Peki nerelerde elektrinik malzeme buluruz? Dikkat etmek gereken hususlar nelerdir, işte bu konudaki tecrübelerimi paylaşacağım şimdi.

1) Direnç Net: İstanbul'da. Oldukça geniş bir malzeme yelpazesi var. Bana göre şu an tek noksanları ödemede havale veya kredi kartı gerektirmesi. Eğer İstanbul'da iseniz, mağazadan teslim seçeneği de var. Doğrudan kredi kartı ile alışveriş yapma konusunda yaşadığım bir kötü tecrübe sebebi ile, BKM Express yoluyla ödemeyi daha güvenli buluyorum. 150 TL üstü alışverişte kargo bedava.

2) Robolink Market: Ankara'da mukim bir firma. Malzeme yelpazesi çok geniş olmasa da, tatminkâr. Covid-19 sebebiyle ofis teslimi yapılamıyor. Ama oldukça hızlı çalışan bir kargolama sistemleri var. 150 TL üstü alışverişte kargo bedava.

3) Karaköy Elektronik: Yine bir İstanbul firması. Zor bulunan mazlemeler bulunabiliyor.

4) Robotistan: "Türkiye'nin maker merketi" sloganı ile yola çıkan robotistanın fiyatları başlarda emsallerine göre oldukça pahalı idi.

5) Expkits: Kocaeli'nde mukim bu firmanın ürün yelpazesinde daha çok mikro işlemciler, test devreleri vs. bulunuyor. Mouser üzerinden yurt dışından ürün de getirtebiliyor bu firma.

6) Farnell-Samm: Samm teknoloji firmasının Farnell ile işbirliği içerisnde Farnell ürünlerini Türkiye'ye getiriyor bu firma. Türkiye'de bulunmayan malzemeler konusunda iyi bir kaynak.

7) Donanım kazanı: Ankara'da depo çıkışı sistemiyle çalışan bir firma. Öğrencilere, akademisyenlere ve araştırmacılara daha uygun fiyatlar uyguluyorlar.

8) F-1 depo: İstanbul'da çalışan bir şahıs işletmesi. Zaman zaman uygun fiyatlı malzemeler bulunuyor.

9) Özdisan: İstanbul'da hizmet veren bir malzeme sağlayıcı. Yakın zamanlarda birkaç defa alışveriş yaptım. Özellikle ZOR BULUNAN malzemeleri kolaylıkla bulduğum bir yer. %1'lik, 0805 kılıfta SMD direnç mi arıyorsunuz? Ya da zor bulunan bir opamp? Ya da 0805 kılıfta 10uF kondansatör? Hemen buraya bakın. Mouser'daki gibi bir ürün seçme ekranı işinizi çok kolaylaştıracak.

Şüphesiz ki internetten alışveriş yapılabilecek yerler bunlarla sınırlı değil. Ben,  ilk aklıma gelenleri yazdım.

Bu arada, Çin'den yapılan alışverişler konusunda dikkatinizi çekmek istiyorum: Çalışan devre ve modüller bir yana, Aliexpress, Banggood gibi Çin alışveriş sitelerinde elektronik eleman (komponent) de satılıyor. Zaman zaman bu komponentler oldukça da hesaplı olabiliyor. (PTT'nin aldığı parayı hâriç tutarak tabii) Aman dikkat! Patates baskı diye tâbir edilen elemanlar satın almayın. Benim bu konuda iki temel kuralım vardır:

a) "bilindik" bir yerden alışveriş yapmak: Yâni daha önce alış-veriş yaptığım ve elemanına güvendiğim  veya tanıdıklarınızın tavsiye ettikleri ve elamanına güvendikleri bir satıcı.

b) "Bir şey emsallerine göre çok ucuzsa onu almamak". 

Peki ya ikinci el malzemeler ve bunların satış siteleri?

Yeri gelmişken, Letgo, Sahibinden gibi ikinci el satış sistemlerinden de birazcık bahsetmekte fayda var.

Hernekadar ikinci el satışı için öngörülmüş olsa da, sıfır - ya da yeni, kullanılmamış- malzemeler de satılıyor bu sitelerde. Aman dikkat! İster sıfır olsun ister 2. el, ilgilendiğiniz birşey bulursanız o şeyin fiyatını muhakkak başka yerlerden kontrol etmeden almayın! Yoksa zarar edebilirsiniz. Bir örnek vereyim: kullanılmış Raspberry Pi Zero W'ye rastladım bu sitelerde. Fiyatını Sammteknolojinin sitesinden kontrol ettim. Sitede garantili ve yeni malzeme 80TL iken, ikinci ellerinin hepsi bu fiyatın oldukça üstünde idi.

Ancak, zaman zaman buralarda oldukça uygun fiyatlı malzeme ve cihazlar bulunabiliyor. Meselâ bu sitelerden 150 TL'ya kutusunda RPi3, oldukça uygun bir fiyata Fluke 87V, tânesi 35 TL'ya yeni Sony 18650 li-ion pil (2000 mAh), 60 TL'ya 4X40 ALCD satın aldım. Ama tekrar ediyorum fiyat karşılaştırmasını muhakkak yapın, aldığınız malzemenin / cihazın sağlamlığını deneyin.

Alışveriş yaptıkça buraya tecrübelerimi aktaracağım.

Âcil duruma hazırlık

Güncelleme : 5  Geçenlerde basında şöyle bir haber yer aldı: 'İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, bir felaket sonucu internet v...